AgriTech i hverdagen

Nofence er en revolusjonerende teknologi for å holde beitedyr innenfor angitt beite via GPS. Foto: Ålberg gård.

Har du noen gang spekulert i hva som ligger i begrepet agritech? Landbruk-, havbruk- og skogbruksnæringen er i en rivende utvikling. Daglig ser vi ny teknologi parret med tradisjonelle arbeidsoppgaver. Geiter på beite midt i byen, førerløse traktorer, droner som teller skog og roboter som melker kyr. Alt dette er agritech.

 

Midt i Steinkjer sentrum, med boligfelt og folk rundt på alle kanter, beiter det noen glade geiter i Furuskogen. Tilsynelatende helt uten inngjerding. Takket være ny gps-teknologi  slipper man å gjerde inn dyrene. Det mange ikke vet, er at dette er agritech i praksis.

Revolusjonerende teknologi

Teknologien kalles Nofence og gir virtuell inngjerding. Et kart tegnes opp på en app på telefonen, kartet lastes opp i klavene geita har rundt halsen, og så holder de seg der. Hvis dyrene nærmer seg grensa gir disse klavene fra seg en pipelyd som blir mer og mer intens jo nærmere grensa de kommer. Trosser de denne grensa vil de få et strømstøt, som kan sammenlignes med et strømgjerde. 

– Geitene stortrives i Furuskogen, og vi får meldinger av forbipasserende hver dag. De er så takknemlige, og fra noen pårørende har vi fått høre at flere eldre bruker dette som en motivasjon til å komme seg ut, forteller Tonje Aspeslåen som er en av to geitebønder som eier geitene. Geitene er leid inn av Steinkjer kommune for å holde krattskogen i Furuskogen ved like. Slik kan ny teknologi gir uante muligheter for primærnæringa.

Håvard Belbo, daglig leder i T:lab, gleder seg over at satsingen med AgriTech Nordic begynner å gi synlige resultater.

Stadig flere eksempler på agritech

– Geitene i Furuskogen er et godt eksempel på at vi i det daglige forholder oss til agritech. Slike konkrete eksempler på agritech i det daglige blir det stadig flere av, forteller Belbo.

– I tillegg til geitene med Nofence, ser vi fine oppslag om Biodrone og Mære landbruksskole på NRK, gründerselskapet AutoAgri avduket nettopp sin førerløse traktor og flytter maskina si til NIBIOs nye forskningsgård på Sparbu neste uke, kjøkkensjefen på Mære landbruksskole lager larvepizza til elevene, Nord universitet og NIBIO satser tungt på bioøkonomi på InnoCamp Steinkjer, og blågrønt samarbeid mellom Mære og Val vgs får statlig finansiering. Det er dette AgriTech handler om, sier en entusiastisk Belbo. 

8. og 9. september er det endelig klart for arrangementet AgriTech Nordic igjen. I år blir det arrangert fysisk på InnoCamp midt i Steinkjer sentrum, etter at de måtte gjennomføre det digitalt i fjor. I tillegg er det TechSafari både på Mære landbruksskole og InnovArena på Rørvik.

– Regionen vår er helt der fremme når det kommer til innovasjon i primærnæringene. Dette er AgriTech Nordic en sentral del av. Jeg gleder meg til at vi nok en gang skal gi inspirasjon, knytte nettverk og danne grunnlaget for mange nye ideer til framtidas matproduksjon, avslutter Belbo. Hvem vet, kanskje legges grunnlaget for den neste store revolusjonen innen matnæringen på Steinkjer i september?

Påmelding AgriTech Nordic 2021: https://agritechnordic.hoopla.no/sales 

Share on facebook
Facebook
Share this on Facebook